Havutça'dan, Atatürk'ün Balıkesir Hutbesi açıklaması

Havutça

Havutça,90 yıl önce Atatürk'ün Zağnoş Paşa Camii'nde yaptığı konuşmasında bugüne ışık tutan uyarılar bulunduğuna dikkat çekti.




CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin ve Balıkesir Hutbesi'nin 90. yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Atatürk'ün Zağnoş Paşa Camii'nde yaptığı konuşmasında bugüne ışık tutan uyarılar bulunduğuna dikkat çekti.

Havutça, Atatürk'ün İslam Dini ile ilgili olarak, akla, mantığa gerçeğe tamamen uygun”, kusursuz bir din” olduğunu söylediğini belirterek, Halkı kandıran, halktan gerçekleri saklayan, halkın demokrasiye, özgürlüğe, bağımsızlığa olan inancına saldıran politikalar üreten ve uygulayan iktidarlar yok olmaya mahkumdurlar” dedi.


Havutça, şunları söyledi:

Balıkesir, Kuva-i Milliye'nin ateşlendiği topraklardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Türk Ulusu'nun yeniden tarih sahnesine çıkaran Kuva-i Milliye hareketinin en kuvvetli halkası olan Balıkesir'e Büyük Atatürk 6 Şubat 1923 yılında gerçekleştirdiği ziyaretinin ertesi gününde Zağnos Paşa Camii'nde tarihe ‘Balıkesir Hutbesi' olarak geçecek önemli konuşmasını Kuva-yi Milliye'nin kahramanlarına hitaben yapmıştır.

Türk Ulusu'nun üstün bir dehaya sahip Yüce Önderi'nin o günkü Balıkesirlilere ve beraberinde ulusa seslenişi, bugün ki Türkiye koşulları dikkate alındığında bir çok alanda olduğu gibi önemli uyarılar içermektedir. Atatürk, o gün ülke yönetimini üstlenenler için …milletin başkanı olan kişinin halka doğruyu söylemesi, halkı dinlemesi ve halkı aldatmaması!” ifadeleriyle adeta bugüne, bugünün ülke yönetimindeki iktidara sesleniyordu.

Hutbesinde,
Halkı genel durumlardan haberdar etmek son derece önemlidir. Çünkü her şey açık söylendiği zaman halkın beyni çalışma durumunda bulunacak, iyi şeyleri yapacak ve milletin zararına olan şeyleri reddederek şunun veya bunun arkasından gitmeyecektir…” diyerek halkın egemenliğine, özgürlüğüne, demokrasiye ve şeffaf bir devlet yönetimine dikkat çeken Atatürk, İslam Dini'nin akla, mantığa gerçeğe tamamen uygun”, kusursuz bir din” olduğuna da vurgu yapmıştır. Bu nedenledir ki; halkı kandıran, halktan gerçekleri saklayan, halkın demokrasiye, özgürlüğe, bağımsızlığa olan inancına saldıran politikalar üreten ve uygulayan iktidarlar yok olmaya mahkumdurlar. Tarih böylesi yönetimleri, ders alınacak bir ibret öyküsü olarak yazmıştır ve yazmaya devam edecektir.”

Büyük Önder Atatürk, hutbesinde, Kurtuluş Savaşı'nda da çok önemli görevleri üstelenen, emperyalizme ilk kurşunu Ayvalık´ta, son kurşunu da Bandırma´da atan Balıkesirlilere 8 ay sonra kurulacak cumhuriyet rejiminin ve kurulacak devletin temel esas ile devrimlerine ışık tutan mesajlar vermiş, Balıkesir ve kahraman halkını ne kadar önemsediğini bir kez daha göstermiştir. Atatürk'ün Balıkesir'e geldiği bugün hepimiz için Kuva-yi Milliye ruhunun yeniden canlandığı gündür. Balıkesirlilerin Kuva-yi Milliye ruhuyla ulusumuzun bağımsızlığı için verdiği mücadele, bu mücadeleye Balıkesir'in kahramanlarının da katkıda bulunmuş olması biz Balıkesirlileri onurlandırmaktadır. Bu onura sonsuza kadar sahip çıkmak, Atatürk'e ve cumhuriyete gönülden bağlı kalmak hepimizin görevidir.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük önem verdiği Balıkesirimize ziyaretlerinin 90. yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yakın silah arkadaşları olmak üzere, vatan topraklarının düşman işgalinden kurtarılması yolunda canlarını feda eden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.






Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı